Siirry suoraan sisältöön

Laavu ja kuntoportaat

Ohjeita laavun ja kuntoportaiden käyttäjille

Laavu on tarkoitettu yleiseen virkistyskäyttöön.
Noudatamme periaatetta sopu antaa sijaa eli kaikki ovat yhtä tervetulleita.

Laavun ja kuntoprtaiden sijainti:
Google mapsiin entisen koulun osoite: Saukonojantie 507, 21420 Lieto

Kuntoportaissa on 84 askelmaa.

  • Autot jätetään Saukonojan lähiliikuntapaikan parkkipaikalle.
  • Jätä paikka siistiksi seuraavalle käyttäjälle ja vie omat roskat pois.
  • Ei talvikunnossapitoa
  • Laavulla voi olla pieni määrä puita, mutta omat puut tuomalla varmistat polttopuiden saannin.
  • Tulenteko vain laavulla olevaan tulentekopaikkaan.
  • Älä tee tulta metsäpalovaroituksen aikana tai kovalla tuulella.
  • Alaikäisten tulenteko VAIN vanhempien valvonnassa.
  • Noudata varovaisuutta – älä jätä tulta yksin.

Yhteistyössä

Yhteistyössä laavu ja kuntoporrashanketta on ollut tekemässä monta tahoa ja yritystä.

 

Hanke

Laavu ja kuntoporrashanke aloitettiin jo marraskuussa 2020 suunnittelemalla niiden paikkaa.

Toukokuussa 2021 kyläyhdistys haki Leader-hanketukea laavun ja kuntoportaiden rakentamiseen

Jo pitkään puheissa ollut laavu- ja kuntoporrashanke koulun viereiselle kalliolle lähti etenemään. Kyläyhdistys haki hanketta varten Leader-hanketukea. Leader-rahat ovat EU:n maaseudun kehittämiseen
tarkoitettuja rahoja.

Haimme ensin avustusta rakentamiseen Liedon kunnalta viime vuoden lopulla, mutta sitä ei meille
valitettavasti kunnan taloustilanteeseen vedoten myönnetty. Kunta on meille kuitenkin erittäin hyvä yhteistyökumppani – meille on myönnetty alueen maankäyttölupa vähintään 15 vuodeksi, ja lisäksi on luvattu tukea rakennuskustannuksissa, ennen kuin Leader-tuki maksettaisiin
jälkikäteen.  Kunnan kielteisen päätöksen jälkeen siirsimme katseemme muihin rahoitusvaihtoehtoihin. Tämän tyyppiseen hankkeeseen on tällaisen voittoa tavoittelemattoman yhdistyksen mahdollista hakea tukea EU:n maaseudun kehittämisrahoitusta Leader-järjestelmän kautta. Kevään aikana on siis tavattu Leaderin edustajia ja valmisteltu hakemus, hankesuunnitelma, kustannuslaskelma ja kaikki muut tarvittavat liitteet.

Hakemus jätettiin liitteinen Varsin Hyvä ry:lle, joka vastaa Leader-asioista Liedossa, 16.4.2021 Hankeneuvojan kanssa tutustuttiin alueeseen paikanpäällä maanantaina 26.4.2021
Meidän hankkeemme oli Varsin Hyvän hallituksen käsittelyssä 19.5. – ja tuki myönnettiin meille.

Lokakuu 2021 materiaalien hintojen nousu laittaa hankkeen pysähdyksiin
Rakennusmateriaalien hinnat kasvoivatt räjähdysmäisesti- 50-70%, niistä hinnoista minkä perusteella hankeavustus haettiin ja myönnettiin. Tämä olisi tarkoittanut koko hankkeen kohdalla n.3500-4000 euron kustannusten nousua, joka menisi kokonaan kyläyhdistyksen piikkiin koska avustussumma oli jo maksimi yhden hankkeen avustuksesta.

Siksi päätimme hallituksessa, että otetaan aikalisä ja odotellaan, että rakennusmateriaalien hintakupla puhkeaa. Meillä oli alunperinkin aikaa toteuttaa tämä hanke vuoden 2022 loppuun, ja olimme jo sopineet Leaderin kanssa että saisimme siihen tarvittaessa jatkoaikaakin, jos materiaalien hintakehitys niin edellyttää.

Tahtotila hankkeen toteuttamisesta ei siis hävinnyt mihinkään, mutta joku järki kustannusten kanssa piti pitää. Ennemmin odotimme vuoteen 2022, ja säästimme siten yhdistyksen kassaa.

Maaliskuu 2022 Laavu- ja kuntoporrashanke etenee

Kyläyhdistyksen hallitus päätti hankkeisiin tarvittavien rakennusmateriaalien hankinnasta sekä laavun ja kuntoportaiden rakentamisesta. Saimme kilpailutettua sekä materiaalit että rakentamisen siten, että hanke pystyttiin toteuttamaan alkuperäisen budjetin mukaan rakennusmateriaalien hintojen noususta huolimatta. Portaiden ja laavun yhteydessä on mukana olevien yritysten ”Yhteistyössä”-kyltit, jolla hintoja saatiin vielä hieman laskettua.
 
Rakennusmateriaalit molempiin toimitti Stark ja ne ostettiin maaliskuussa. Materiaalit olivat siis valmiina siihen, kun rakentajat ehtivät projektin aloittamaan. Kuntoportaiden rakentajaksi valittiin Puomi Oy ja laavun rakentajaksi Rakennuspalvelu Heikki Mäkilä. Molemmat rakennettaisiin vuoden 2022 kesän tai syksyn aikana, täysin rakentajien aikataulusta riippuen.
 
Loka- marraskuu 2022 laavun ja kuntoportaiden valmistuminen
Sekä laavun että kuntoportaiden rakentaminen aloitettiin lokakuussa 2022 ja avajaisia vietetään 11.11.2022

Saukonojan kyläyhdistyksen hallituksen jäseniä, koulun omistajat sekä pari muuta kiinnostunutta olivat marraskuussa 2020 suunnittelemassa koulun taakse mäelle kuntoportaita sekä laavua.

Suuntaa antava karttakuva laavun ja kuntoportaiden sijainnista

Kuvia laavun ja kuntoportaiden rakennusvaiheista

laavu