Siirry suoraan sisältöön

Saukonojan koulua 90 vuotta

On aika juhlan ja muistelmien. Ensi keväänä, toukokuun 25. päivä, juhlistetaan Saukonojan koulun 90-vuotista taivalta. Joulukuun 15. päivä 1925 Liedon kunnanvaltuuston kokouksessa päätettiin rakentaa kansakoulu Saukonojan piiriin ja määrättiin viisijäseninen rakennustoimikunta pääosin kylän talollisista. Tätä ennen näiltä kulmilta oli käyty kansakoulua Kirkonkulmalla. Uudessa koulussa syyslukukausi alkoi 10.8.1927 ja koulu vihittiin juhlallisesti käyttöön 23.10.1927. Yksi kouluun elokuussa sisäänkirjoittautuneista 58 ekaluokkalaisesta Olavi Blomqvist riimitteli 60 vuotta myöhemmin koulumuistelmiaan mm.
”Seinähirret hohti valkeina uutuuttaan, loi elokuun aurinko kuumuuttaan. Metsä tuoksui ympärillä sen, koulun upean kaksikerroksisen. Paljon teitäkään silloin ollut ei, jotka sinne koululle vei, – vain piennarta ja pellon laitaa ja paikoin metsäpolkua kaitaa”
Näin liki 90 vuotta sitten. Ja nyt koulun henkilökunta, vanhempainyhdistys ja kyläyhdistys suunnittelevat yhdessä, kaikille meille kyläalueen asukkaille, yhteistä juhlaa. Juhlanäyttelyä, kyläkuoroa, tanssiesitystä, oppilaiden esityksiä, yhteislaulua, kahvittelua, seurustelua, tuttujen tapaamista, vanhojen aikojen muistelua. Tätä kaikkea, siitä on ikimuistoinen juhlapäivä tehty.
Tärkeää on, että myös Sinä osallistut juhlan toteuttamiseen. Oletko itse, lapsesi, vanhempasi, sukulaisesi tai tuttusi käynyt Saukonojan koulua? Juhlanäyttelyyn kerätään eri aikakausilta oppilaiden kuvaamataidetta, piirustuksia, askarteluja, käsitöitä, puukäsitöitä, teknisentyön tuotoksia. Erittäin kiinnostuneita ollaan myös valokuvista, joita varmasti löytyy useista piirongin- ja lipastonlaatikoista. Nyt kaikki penkomaan vinttejä ja komeroita!
Parhaillaan koostetaan koulun historiikkia, joka julkistetaan kevään kuluessa. Historiikkia varten materiaalia ovat keränneet kyläyhdistyksen puheenjohtaja Ilkka Jokioinen ja koulun tarinaa kirjoittava Elisa Kastu. Historiikin toimittaa ”oma” kirjailijamme Roope Lipasti.

Ota yhteyttä:
Eeva Lehto p. 050 524 9669, e.lehto@live.fi
Eija Hiitti p. 050 505 2465, eija.hiitti@kotikone.fi
Ilkka Jokioinen p. 040 503 1157, ilkka.jokioinen@kolumbus.fi
saukonojabanneri90